Scirus indexeert de Institutional Repository van Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Scirus indexeert de Institutional Repository van Wageningen Universiteit en Researchcentrum 
    
Deze samenwerking verhoogt de zichtbaarheid op het Internet van Nederlands onderzoek op het gebied van Life Sciences

Amsterdam, 25 September 2006 -Elsevier heeft bekend gemaakt dat Scirus, de gratis wetenschappelijke zoekmachine van Elsevier, zijn repository search service verder heeft uitgebreid in Europa. Scirus heeft de handen ineengeslagen met Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR) en hun repository geïndexeerd. Wageningen UR is Scirus' eerste partner in Nederland.

De Wageningen Yield database (WaY) bestaat uit bibliografische documenten en complete tekstdocumenten op het gebied van landbouw, de specialisatie van de universiteit. Scirus heeft van deze database ongeveer 7,100 complete tekstdocumenten geïndexeerd en toegevoegd aan Scirus.com. Het merendeel van de geïndexeerde documenten is Engelstalig, maar de selectie bevat ook Nederlandstalig materiaal. De geïndexeerde collectie bestaat uit proefschriften, wetenschappelijke artikelen, preprints, technische rapporten, boeken en patenten.

"We hebben Scirus geselecteerd omdat we er voor wilden zorgen dat het uitstekende wetenschappelijke onderzoek dat in Nederland plaatsvindt erkenning krijgt en gepromoot wordt. Scirus heeft optimale zoekmogelijkheden en biedt de mogelijkheid de herkomst van de zoekresultaten duidelijk aan te geven," zegt Hubert Krekels, manager van de WaY repository. "De samenwerking met Scirus verhoogt niet alleen de zichtbaarheid van onze repository maar brengt ook onderwerpen op het gebied van voeding, gezondheid, natuur en de leefomgeving onder de aandacht."

"Onze samenwerking met Wageningen UR is waardevol, omdat we op deze manier een bijdrage leveren aan de zichtbaarheid van de Nederlandse repositories wat op zijn beurt kan resulteren in hun verdere groei. Daarnaast betekent het een uitbreiding van het aantal Nederlandse en Nederlandstalige documenten in Scirus" zegt Saskia van Acker, Scirus content manager. "Scirus blijft zich inzetten voor de wetenschappelijke en academische wereld door hoge kwaliteit informatie van internationaal toonaangevende instituten aan te bieden."

Over Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR)
Wageningen Universiteit en Researchcentrum (UR) leidt mensen op en ontwikkelt kennis op het gebied van life sciences en natural resources, met als doel bij te dragen aan de kwaliteit van leven. Onder kwaliteit van leven wordt door de universiteit verstaan: voldoende, veilig en gezond voedsel en drinkwater en wonen, werken en recreëren in een evenwichtig ingerichte groene ruimte met een grote variëteit aan planten en dieren. Wageningen UR is een organisatie waarbinnen Wageningen Universiteit, de Hogeschool Van Hall Larenstein en gespecialiseerde onderzoeksinstituten van het Ministerie van Landbouw (DLO) nauw samenwerken. Wageningen Universiteit is te vinden op: http://www.wur.nl/

Over Wageningen Yield (WaY)
De Wageningen Yield database bevat referenties naar alle boeken, artikelen, dissertaties, rapporten en samenvattingen die zijn geschreven door de wetenschappers van de universiteit vanaf 1976. Daarnaast bevat de database documenten die geschreven zijn door medewerkers van de onderzoeksinstituten binnen Wageningen UR vanaf 1995. De WaY database wordt dagelijks bijgewerkt. De WaY repository is te vinden op: http://library.wur.nl/way

Over Scirus
Scirus is de meest volledige wetenschappelijke zoekmachine op het Internet. Wereldwijd ondersteunt Scirus meer dan één miljoen onderzoekers, wetenschappers en studenten. Scirus biedt gebruikers een unieke combinatie van zowel vrij toegankelijke Web informatie als informatie uit tijdschriften. Hierbij is duidelijk te zien van welke bronnen de resultaten afkomstig zijn, waardoor de gebruikers verzekerd zijn van de waarde van de inhoud. De informatie die via Scirus beschikbaar is, is afkomstig van onderzoeksinstituten, overheidsinstellingen, wetenschappelijke organisaties, conferenties, wetenschappelijke webpagina's en webpagina's van bedrijven van over de hele wereld. Scirus maakt gebruik van een gecontroleerde woordenlijst, geoptimaliseerd voor wetenschappelijke zoekopdrachten, die beschikt over meer dan 1,6 miljoen wetenschappelijke termen en van instrumenten die unieke patronen herkennen en linguïstische analyse toepassen. Op deze wijze wordt de inhoud geclassificeerd en worden meer dan 250 miljoen wetenschappelijk relevante pagina's herkent. Scirus biedt gebruikers unieke zoekfunctionaliteiten zoals het vermogen om te zoeken op bibliografische informatie en specifieke inhoudtypen. Scirus heeft verscheidene internationale prijzen in ontvangst mogen nemen, waaronder de Search Engine Watch Award for Best Speciality Search Engine en de WebAward for Best Search Engine or Directory. http://www.scirus.com/

Over Elsevier
Elsevier is één van de grootste uitgevers ter wereld op het gebied van wetenschappelijke, technische en medische informatieproducten en services. Samenwerkend met instellingen op het gebied van wetenschap en gezondheid over de hele wereld, zorgen Elsevier's 7000 werknemers verspreid over 70 kantoren wereldwijd dat er jaarlijks meer dan 2,000 tijdschriften en 1,900 nieuwe boeken worden uitgegeven. Daarnaast staan ze garant voor een reeks innovatieve elektronische producten zoals Science Direct (http://www.sciencedirect.com/), MD Consult (http://www.mdconsult.com/), Scopus (http://www.info.scopus.com/), bibliografische databases en online referentie werken.

Elsevier (http://www.elsevier.com/) heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam en is wereldwijd vertegenwoordigd. Elsevier maakt deel uit van de Reed Elsevier Group plc (http://www.reedelsevier.com/) één van 's werelds meest toonaangevende uitgeverijen op het gebied van informatievoorziening. Opererend in de wetenschappelijke, medische, juridische, educatieve en business to business sectoren, voorziet Reed Elsevier gebruikers van flexibele informatieoplossingen van hoge kwaliteit, daarbij in toenemende mate nadruk leggend op het gebruik van Internet bij levering van het product. De aandelen van Reed Elsevier zijn genoteerd onder de symbolen REN (Euronext Amsterdam), REL (London Stock Exchange), RUK en ENL (New York Stock Exchange).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Lisa Barr, Fusion PR
T: +1 212.651.4207
Email: lisa.barr@fusionpr.com
Elsevier 

Agenda