Meeting Materials 2007 in twee landen

Meeting Materials is dit jaar iets anders van opzet. De organisatie heeft gekozen voor een verblijf in Nederland (bij Dow Chemical in Terneuzen) en in België (overnachting in Gent). De bijeenkomst is ook verspreid over twee dagen en dit geeft de jonge materiaaldeskundigen ruim de tijd om met elkaar in gesprek te komen en om kennis te maken met de masters of materials. Het programma is rond en het belooft een zeer goed en interessant weekend te worden voor iedereen die op 29 en 30 maart afreist naar Terneuzen. Lees verder.... >>

Mentorschap

Tijdens de lustrumbijeenkomst van 2 november 2006 vroeg een jong lid zich af of het mogelijk is binnen de Bond dat oudere, meer ervaren leden zouden kunnen optreden als mentor van jongere leden die daar behoefte aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan een regio-indeling, waarbij mentor en leerling elkaar enkele malen per jaar kunnen ontmoeten. Maar ook andere vormen zijn mogelijk.
Het bestuur ziet daar wel wat in, en wil op deze wijze de leden polsen over de wenselijkheid van zo'n mentorschap. Reacties graag naar Bureau Sprint, tel. 073 6446400, e-mail bvm@bureausprint.org.

Eigen vergaderruimte op 300 meter van het station in Den Bosch

Wist u dat er bij Bureau Sprint in Den Bosch vergadermogelijkheden zijn, op slechts 300 meter van het station? Neem voor meer informatie contact op met Bureau Sprint, tel. 073 6446400, e-mail bvm@bureausprint.org.

Noord-Hollandse Materialenkring

Erik Schuring (van VeMet) is namens de Bond voor Materialenkennis de contactpersoon voor de Noord-Hollandse Materialenkring van Syntens geworden. De volgende bijeenkomsten van deze kring zijn op 6 maart a.s. (slijtvaste materialen) en 24 april ( Kunstof – metaal combinaties).

(Bonds)programma

Meer bijzonderheden over de hier vermelde bijeenkomsten uit het bondsprogramma zijn altijd te krijgen via www.materialenkennis.nl of rechtstreeks via bvm@bureausprint.org.

  • Op 6 maart vindt het evenement Boarding Now! plaats, dat wordt georganiseerd door het IOP Self Healing Materials. Tijdens dit evenement zullen de twaalf projecten die eind 2006 zijn gehonoreerd zich presenteren.
  • 13 Maart is de dag waarop de NVVT zijn Studiedag met Atipic houdt in Brecht. Het thema is nog niet bekend.
  • Op 28 maart staat in principe een bijeenkomst gepland van de Studiekern Corrosie. Indien deze doorgaat, ontvangen de leden van de bond een uitnodiging over thema en plaats.
  • Voor wie het nog niet weet: de tweede Meeting Materials vindt dit jaar plaats in Terneuzen én Gent op 29 en 30 maart. Zeker de moeite waard om jonge en zich jong voelende collegae te ontmoeten. Zie www.meetingmaterials.nl
  • Van 18 tot 20 april vindt in Noordwijk aan Zee de eerste internationale conferentie over Self Healing Materials plaats, waarin wetenschappers uit de hele wereld de stand van zaken komen toelichten. Aanmelden en informatie via www.selfhealingmaterials.nl

Data om te onthouden

Artikelen uit de Media

Bron: Nature Nanotechnologie
What drives public acceptance of nanotechnology?

The results of the first large-scale empirical study of how consumers view the risks and benefits of nanotechnology are reported in the December issue of Nature Nanotechnology. It is widely accepted in the nanotechnology community that better communication with decision-makers and consumers is essential if nanotechnology is not to become the “new GMO”. Lees verder.... >>

Bron: Technisch Weekblad, 10 februari
Minder koolstofdioxide bij productie beton mogelijk

In het januarinummer van de Journal of the Mechanics and Physics of Solids schrijven onderzoekers van MIT dat cement en beton hun duurzaamheid en sterkte ontlenen aan de manier waarop nanodeeltjes in deze stoffen zijn geordend en niet aan de eigenschappen van de mineralen. Volgens Frans-Josef Ulm en Georgios Constantinidis betekent dit, dat het in principe mogelijk is het calcium in beton te vervangen door andere stoffen die net beton net zo sterk maken en waarvan de productie minder koolstofdioxide oplevert. Zeven procent van alle koolstofdioxide-uitstoot door menselijke activiteiten is een gevolg van de productie van cement.

Bron: Aluminium februari 2007
Nieuwe waterkering glansrijk getest

De uitklapbare waterkering, de zogenoemde Dutchdam (bijna volledig gemaakt van aluminium) heeft met succes proeven doorstaan in het Waterloopkundig Laboratorium van WL-Delft Hudraulics, locatie Marknesse. Voor de waterkering is gekozen voor een aluminium-magnesium legering omdat het materiaal sterk en licht is en weinig corrodeert, zodat de dam tenminste 50 tot 100 jaar in gebruik kan blijven. De eerstee projecten met de dam zin inmiddels voltooid in Ierland (Dublin) en gestart in Schotland, Engeland en Australië. In Nederland zijn Rijkswaterstaat en de gemeente Nijmegen geïnteresseerd. (Jelle Vaartjes)

Bron: Bulk Nieuwsbrief
Extreem waterafstotende coating

Chemicus Pieter van der Wal heeft een extreem waterafstotende coating ontwikkeld. De coating bestaat uit een mengsel van microscopisch kleine bolletjes teflon en polystyreen. Het mengsel kan met conventionele spraytechnieken worden aangebracht, waarna de coating wordt verhit tot ongeveer 300ºC. Het polystyreen verbrandt, waardoor een oppervlak ontstaat van teflonbolletjes met daartussen kleine luchtkamertjes. Zowel lucht als teflon zijn sterk hydrofoob, zodat water snel van de coating afglijdt. Het onderzoek van Van der Wal aan de Rijksuniversiteit Groningen en Cambridge University richtte zich met name op het vinden van een economisch productieproces voor de coating. Verder dient de slijtvastheid van de coating nog verder te worden verbeterd. (auteur: Jos Verleg)

(Bron: Polycond newsletter, februari, Eurecipe)
Low Energy Plastics Processing - European Best Practice Guide

There are many reasons for wanting to improve your energy efficiency, however, the most compelling reason for the plastics processing industry is that wasting energy costs money and this is reflected in the bottom line. With rising energy costs, soaring raw material prices and the impacts of climate change, the need to monitor and reduce energy consumption is more important than ever before.

The RECIPE Low Energy Plastics Processing Best Practice Guide has been written to help you plan and implement an energy efficiency programme. It has been designed for use by anyone and recognises that not everyone has the time to undertake a full energy management programme.

Each chapter contains useful tips and actions to take, individual case studies and no-cost, low-cost and capital expenditure solutions to help reduce your energy consumption.

De gids is gratis op te vragen via www.euricipe.com