Masters 2006

Dutch Master 2006

Ter gelegenheid van haar 80-jarige bestaan heeft de Bond voor Materialenkennis in 2006 voor de eerste keer de verkiezing van de grootste materiaalkundige van Nederland georganiseerd. Uit de vele inzendingen zijn uiteindelijk vijf genomineerden met de meeste stemmen gekomen waaruit op 2 november 2006 de eerste Dutch Master of Materials bekend is gemaakt.

Prof. dr. Joop Schoonman, hoogleraar aan de TU Delft, was uiteindelijk degene met de meeste stemmen, en is gekozen tot “Dutch Master in Materials 2006”.

Professor Schoonman is een toonbeeld als het gaat om het inzetten van materiaalkundig onderzoek voor nieuwe duurzame energietechnologieën. Zijn werk reikt van onderzoek naar zonnecellen tot en met het vinden van optimale methoden voor de productie en opslag van waterstofgas. Schoonman werkt zowel op nationale als internationale schaal samen met vooraanstaande onderzoeksgroepen en industriële laboratoria. Voor zijn fundamentele werk aan gedecentraliseerde omzetting en opslag van duurzame energie kreeg professor Schoonman in 2001 de Koninklijke Shell prijs.

Wegens de positieve respons uit het werkveld op deze verkiezing tot Dutch Master in Materials heeft het bestuur van de Bond besloten om deze verkiezing om de 5 jaar te houden.